חזרה
מעבר למוצקים אצל תינוקות

מזון מוצק לתינוק – מזונות מוצקים לתינוקות

על מעבר לאכילת מזונות מוצקים לאור המלצת משרד הבריאות להקדמת החשיפה למוצקים מגיל חצי שנה לגיל 4 חודשים.
ההמלצות להתחלת תזונת תינוקות השתנו בשל השינוי בהמלצות משרד הבריאות בשנת 2009. אימהות רבות מתחילות לתת מזונות משלימים בגיל צעיר מידי (מתחת לגיל 17 שבועות) ובכמויות גדולות מהרצוי אך ציטוט מהמסמך שהוציא משרד הבריאות בנושא המעבר למוצקים מבהיר כי ” בתקופת המעבר למזונות מוצקים, חשוב שהתינוק ימשיך לקבל כמות מספקת של חלב עשיר ברכיבי תזונה (חלב אם או תמ”ל) ובמקביל ייחשף לכמויות קטנות של מזונות (1-2 כפיות קטנות) עד פעמיים ביממה, טיפה על קצה הלשון ללא מגע כפית (לצורך חשיפה). מטרת הטעימות לאפשר לתינוק חשיפה והיכרות עם מגוון סוגי מזון, ולא להחליף ארוחה של חלב אם.”

חלב אם מהווה הגנה כנגד חשיפה לאלרגנים ולכן הצטרף משרד הבריאות להמלצות ועדת התזונה של האיגוד האירופאי לתזונת ילדים ESPGHAN להקדים את חשיפת התינוק לכל סוגי המזון (מלבד חלב פרה 9 חדשים ודבש עד גיל שנה) כדי לעשות זאת בזמן שתינוקות רבים עדיין יונקים. משרד הבריאות ממליץ להמשיך בהנקה עד גיל שנה לפחות ואילו ארגון הבריאות העולמי ממליץ על הנקה עד גיל שנתיים וכל זמן שהדבר מתאים לאם ולפעוט. במשפחות בהן ידוע על אלרגיה קשה מסוג Ige לאחד מהמזונות הבאים חלב, ביצים, חיטה, דגים, בוטנים, שקדים, שומשום, קיווי, אגוזי קשיו וסויה יש להיוועץ ברופא לפני החשיפה למוצקים.

חשיפה למוצקים צריכה להיעשות בהדרגה תוך שימת לב כי התינוק בשל הן מבחינה פיזית והן רגשית. תינוק בשל פיזית יודע כבר לשלוט היטב בראשו ובצווארו, הוא אינו מוציא את לשונו לקראת כל דבר המתקרב אל פיו, יש לתינוק קואורדינציה משני סוגים; הוא מכניס את ידיו לפה לעיתים קרובות ויודע לתאם סדר פעולות נשימה – בליעה- נשימה מבלי להיחנק. אם את חשה שתינוקך עדיין לא מוכן מבחינה רגשית, הוא לא מתעניין באוכל מוצק ולא רוצה לחקות את פעולת האכילה בכפית תוכלי להמתין בסבלנות לפחות עד גיל שישה חודשים עליו ממליצים האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים, ארגון הבריאות העולמי, וארגוני בריאות אחרים. כדאי לזכור שיש הבדל בין מוכנות לטעום מוצקים לבין מוכנות להתחיל לאכול ארוחת מוצקים שתחליף ארוחת חלב, המעבר למוצקים הוא תהליך ארוך (תחשבו כמה זמן היה לוקח לכם להתרגל לאוכל ממטבח אוריינטלי שמעולם לא טעמתם טעמים ומרקמים כאלה…)

רוב התינוקות מוכנים לעבור לארוחת מוצקים מלאה בין שישה לתשעה חודשים, וישנם סימנים רבים למוכנות זו:
התינוק יושב ביציבות בעצמו
התינוק מתעניין בסובב אותו בכלל ובאוכל בפרט
התינוק מסוגל לתפוס עצמים בגודל אפונה באחיזת פינצטה
העובדה שהתינוק רעב יותר אינה תמיד מעידה על מוכנות למוצקים אלא עשויה להעיד על קפיצת גדילה המופיעה גם בגיל שישה חודשים.

מעבר למוצקים – ממה כדאי להתחיל
בישראל נהוג להתחיל מירקות, כדי שהתינוק לא יתרגל לטעמם המתוק של הפירות ולא ירצה ירקות (זה קורה לכולם בסוף ).

מה – מאיזה מזון מוצק מתחילים?
בחרי ירק שנוח לך איתו – ירקות כתומים כגון גזר, בטטה או דלעת הם הנפוצים ביותר להתחלת מוצקים כי הם מתוקים וניתן למעוך אותם היטב, גם קישוא יעשה את העבודה.

איך עוברים למוצקים?
מבשלים היטב את הירק (או מאדים אותו בסלסלת אידוי להשארת מירב הויטמינים) ומועכים אותו היטב. תינוקות יונקים יעדיפו לעיתים קרובות מרקם גושי מעט ולא חלק לגמרי, כדאי לנסות כל מיני מרקמים עד שמדגלים את המרקם המועדף. בדרך כלל החוק הוא להציע ירק חדש כל שלושה ימים, כדי לתת למערכת העיכול להתרגל ולוודא שתינוקך אינו אלרגי לירק זה או אחר. לאט לאט ניתן לערבב ירקות שונים עד שמגיעים למרק ירקות עם עוף או הודו מכובס והנה לפנייך תינוק שהוא כבר פעוט שאוכל צהריים עם כולם. במדינות אירופה המזון הראשון עמו נהוג להתחיל הינו דייסות דגנים (אותן נהוג להוסיף בישראל לתחליפי חלב לשם העלאת הערך תזונתי והקלורי).

הכי חשוב לשמור על מורל גבוה
והכי חשוב לא להתייאש, כמו בכל דבר בהורות עקביות וקור רוח הם שם המשחק, אל תניחי את כל יהבך בכפית הבטטה הראשונה שעפה על הרצפה (או על משקפי המעצבים שלך), עוד יהיו הרבה כאלה. לפעוטות יש חוש שישי העוזר להם לזהות נקודות רגישות אצל ההורים או המטפלים העיקריים, הזהרו מלהפוך את שולחן האוכל לשדה קרב. אכילה צריכה להיות מהנה ולא להתבצע בכפייה. אם את חושבת שיש בעיה עם הכרת המוצקים או שהמעבר קשה לך ולתינוק התייעצי באשת מקצוע שאת סומכת עליה, שתפי אותה בהתלבטויות ובקשיים וזכרי שבסוף כולם הולכים לכתה א’ עם סנדוויץ’ ולא עם בקבוק (או ציצי…), אכילה חברתית עם ילדים אחרים בני אותו גיל וכניסת למסגרת שבה יש סדר יום מובנה היא לרוב הפתרון לכל קשיי ההסתגלות לאוכל של מבוגרים – כמובן מתוך הנחה שבגנון מכבדים ומבינים את קשיי הפעוט וישנם אנשי מקצוע היודעים לתמוך בו.

מעבר למוצקים – ממה כדאי להזהר – מיתוסים לא מבוססים!
חלון הזדמנויות: התחלה מוקדמת מידי בגלל לחץ חברתי או ממסדי, כל תינוק הוא אדם בפני עצמו וחלון הזמן שלו שונה משל תינוקות אחרים בני גילו, יש להתייחס למאפיינים גופנים ונפשיים ובעיקר לסמוך על האינטואיציה של אמא! המחקר הגדול אליו מתייחסים בהמלצה לדאוג להציע מזונות בטעמים ומרקמים שונים כדי לא לפספס חלון זמן נעשה על ילדים בעלי עיכובים התפתחותיים ולא על ילדים בריאים.
משקל התינוק אינו סיבה להתחלת מוצקים מוקדמת: אין קשר בין משקל התינוק לבין המוכנות שלו למוצקים, תינוק שכבר הכפיל את משקלו, אינו עולה מספיק במשקל או עולה יותר מידי במשקל לא צריך להתחיל לאכול ארוחות מוצקים בגיל מוקדם, הוא יכול לטעום ולהתנסות כמו בני גילו. תינוקות יונקים רבים סוטים מהאחוזונים הנמצאים בטיפת חלב בצורה דרמטית בסביבות גיל 4 חודשים מאחר שהעקומה מבוססת על תינוקות שאוכלים תחליף חלב, אם יש בעיה בעליה במשקל (יותר או פחות מידי) יש להיוועץ ביועצת הנקה.

חוסר בברזל ישנם אנשי מקצוע הממליצים לנשים מיניקות לשלב מהר מוצקים כדי להימנע מחוסר בברזל, בחלב אם יש ברזל בכמות פחותה מאשר בתחליפי חלב אך הספיגה של ברזל מחלב אם היא גבוהה מאוד ותינוק היונק היטב ועולה היטב במשקל מקבל את כמות הברזל (וכל יתר הדברים) בדיוק בכמות שהוא צריך.

השאיפה לשינה… הרצון לגרום לתינוק לישון שנת לילה ארוכה הוא מובן אך אכילת מוצקים בגיל מוקדם מידי או הסמכת החלב הם בדרך כלל לא התשובה. מבחינה ביולוגית תינוקות אינם בנויים לישון ברצף את אותו מספר שעות שישן המבוגר האחראי עליהם, שינה רצופה של חמש-שש שעות פעם ביממה היא שנת לילה מלאה לתינוק עד גיל תשעה- עשרה חודשים ולקראת גיל שנה יתכן שיוסיפו עוד שעה לשנתם, על כן יש להתאים את הציפיות שלנון למציאות ולשאול את עצמנו כיצד נרדם התינוק? תינוקות צריכים להירדם במקום שבהם אנו מצפים מהר להמשיך לישון כל הלילה (שזה במילים אחרות לא על הידיים שלנו). תינוק שאינו יודע להרדים את עצמו בחזרה לאחר התעוררות קלה שקורת לכולנו יכול לאכול סטייק 300 גר לפני השינה ועדיין יתעורר כל שעה וחצי בתום כל מחזור שינה.

כתבה: גילי פז-גרטנר, מדריכת הנקה, מתמחה בייעוץ להרגלי שינה לתינוקות

כתבות נוספות

שרי קרוכמל

לפני “אודות”, נתחיל ב”תולדות”… הקשר הראשון שלי עם עולם הרפואה והבריאות החל  בצבא. קורס חובשות, קורס חובשים תעופתיים ושרות כחובשת


תיקון חווית לידה


מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP