חזרה
לידה מוקדמת

חידושים במניעת לידה מוקדמת


לידה מוקדמת, הינה לידה המתרחשת לפני תום 37 שבועות הריון. זה אינו אירוע נדיר, 12% מהלידות הן לידות מוקדמות. לעיתים, לידה מוקדמת, נובעת ממצב בריאותי של האם או העובר, אשר מחייבים יילוד יזום ולעיתים היא מתרחשת באופן עצמוני.


לידות מוקדמות, מהוות גורם משמעותי בתחלואה ובתמותה של יילודים. תינוק שנולד טרם המועד, עלול לסבול מסיבוכי פגות שונים. חוסר הבשלות, מתבטא במערכות רבות בגוף וכולל קשיי נשימה ומחלת ריאות, סיכון לדימום תוך מוחי העלול לגרום לפגיעה קבועה, סיכון מוגבר לזיהומים, בעיות ראייה, הפרעות התפתחות ולמידה ועוד.
ככל שהלידה המוקדמת מתרחשת מאוחר יותר וקרוב יותר ללידה במועד, כך יורד שיעור הסיבוכים, ועל כן נעשים מאמצים טיפוליים רבים, במטרה להאריך את משך ההריון עד השלב שבו סיבוכי הפגות זניחים.
כיום, מקובל לנסות לעצור לידה מוקדמת עצמונית, במצבים בהם ההערכה העוברית והאימהית תקינה וההריון צעיר מ – 34 שבועות. במידה ומופיעים סימנים המרמזים על סיכון מוגבר ללידה מוקדמת לפני השלמת 34 שבועות הריון, מקובל לתת לאם טיפול בסטרואידים לשיפור בשלות העובר. מדובר בשתי זריקות הניתנות בהפרש של 24 שעות.


בקבוצת הסיכון המוגבר ללידה מוקדמת מצויות הנשים הבאות:

נשים עם לידה מוקדמת בעבר (סיכון של 30% להישנות לידה מוקדמת בהריונות העוקבים)
הריונות מרובי עוברים
זיהום תוך רחמי
ריבוי מי שפיר
מלפורמציות רחמיות
 (רחם דו קרני, רחם חד קרני, וכדומה)
פרוצדורות קודמות לצוואר הרחם (ביופסיה נרחבת, קוניזציה)
נשים עם צוואר רחם מקוצר (במדידות סונוגראפיות) לפני 34 שבועות הריון: 15 מ”מ או פחות בהעדר גורמי סיכון ללידה מוקדמת. 25 מ”מ או פחות בנוכחות גורמי סיכון ללידה.


אחד הקשיים בחקר נושא הלידות המוקדמות, נובע מכך שלא ברור מה מתחיל את תהליך הלידה בבני האדם.
אצל בעלי חיים רבים, לידה מתחילה בעקבות ירידה ברמות ההורמון פרוגסטרון. אצל בני האדם, השלייה מספקת את הפרוגסטרון ורמתו יורדת רק לאחר לידת התינוק והשלייה. עם זאת, מזה שנים רבות ידוע כי להורמון הפרוגסטרון יש השפעה מרגיעה על שריר הרחם. בשנים האחרונות, הועלו השערות, הקשורות לשינוים בתגובה לפרוגסטרון כגורם ללידה בבני אדם ובעקבות כך הופיעו מספר עבודות קליניות עם מסקנות חשובות, הבודקות את ההשפעה של טיפול בפרוגסטרון על מניעה של לידות מוקדמות, בנשים בקבוצת הסיכון ללידה מוקדמת.
מספר מחקרים רציניים מהשנים האחרונות, הוכיחו כי טיפול שבועי בזריקות של פרוגסטרון ספציפי ( hydroxyprogesterone caproatea17 ) לנשים עם היסטוריה של לידה מוקדמת, מפחית משמעותית את הסיכון שלהן לפתח לידה מוקדמת בשנית. תוצאות דומות נמצאו גם בטיפול יומי בנרות נרתיקיים של פרוגסטרון. עוד נמצא, כי הטיפול מפחית את הסיכון ללידה מוקדמת גם אצל נשים עם צוואר רחם מקוצר.
המחקרים שהראו יתרון משמעותי לטיפול בפרוגסטרון לצורך מניעה של לידות מוקדמות, נחשבים למחקרים מהימנים ובעקבותיהם פורסמו המלצות ברורות לטיפול, מטעם הארגון האמריקאי לרפואת האם והעובר.
הטיפול נבדק גם בהריונות תאומים, קבוצת סיכון נוספת ללידה מוקדמת, אולם נמצא שאינו יעיל בקבוצה זו.


את הטיפול מומלץ להתחיל משבוע 16 להריון ולהמשיכו עד שבוע 34, אך מסתבר, כי גם נשים שהתחילו את הטיפול מאוחר יותר, נהנו מיתרונותיו. עם זאת, מדובר בטיפול מונע. הטיפול נבדק ולא נמצא כיעיל לנשים שפיתחו סימני לידה מוקדמת, גם אם אלו חלפו עם טיפול.
הטיפול אינו מסכן את העובר, אך ככל שעולה השימוש בפרוגסטרון למניעה של לידות מוקדמות, כך מתגלים גם סיכונים הכרוכים בטיפול, לדוגמא: עלייה בשכיחות סכרת הריונית אצל הנשים המטופלות. כמו כל טיפול רפואי, מומלץ לטפל רק במצבים בהם הוכחה יעילות לטיפול.


עד כה לא נקבע אופן המתן המועדף של הטיפול – זריקות מול טבליות נרתיקיות. לצורך מענה על שאלה זו, מתבצע בישראל, בימים אלו, מחקר רב מרכזי חדש, בראשותה של ד”ר טל בירון – שנטל *  , המשווה בין זריקות שבועיות, לבין טבליות נרתיקיות של פרוגסטרון, לנשים עם היסטוריה של לידה מוקדמת ולנשים עם צוואר רחם מקוצר. המחקר מתעתד לבדוק את היעילות של שני אופני הטיפול ולבחון את שביעות רצון המטופלות ואת היענותן לטיפול.


הזמנה מיוחדת להשתתף במחקר בנושא מניעה של לידות מוקדמות
אם ילדת בעבר לפני תום 37 שבועות הריון, או אם במהלך ההריון הנוכחי, התגלה כי צוואר הרחם שלך מקוצר, את נמצאת בסיכון ללידה מוקדמת חוזרת ומומלץ לך לבדוק האם את מתאימה לקבל טיפול בפרוגסטרון למניעה של לידה מוקדמת.
ייתכן שאת יכולה להשתתף במחקר שמטרתו להשוות בין שתי שיטות טיפוליות, מבחינת יעילות ושביעות רצון המטופלת.
לאור היות לידה מוקדמת גורם סיכון משמעותי לתחלואת יילודים, מניעתה על ידי התכשיר הטיפולי האופטימאלי הינה בעלת שיבות גבוהה בהפחתה של תחלואה ותמותה של פגים. חשיבות המחקר רבה ויתרונו ביכולתו לתת מענה לשאלה רפואית חשובה מבלי לסכן את המשתתפות.

היתרונות למשתתפות במחקר:
מעקב הריון בסיכון, בהשגחה של רופאה מומחית להריונות בסיכון גבוה ובטיפול אישי ומסור.
קבלת טיפול מונע שיעילותו הוכחה במחקרים קודמים.
הסקת מסקנות חשובות, שישפיעו על נשים אחרות במצבך ועליך בהריונך הבא.

אם את מוכנה לקחת חלק במחקר אנא צרי קשר עם ד”ר טל בירון במייל: talbiron@gmail.com או בטלפון:  057-7482716 לקבלת פרטים נוספים.
נשמח אם תעבירי את המידע לנשים אחרות שאולי תוכלנה להתאים למחקר.


מאת: ד”ר טל בירון-שנטל – מומחית רפואת נשים, פריון מיילדות ובעלת התמחות על ברפואת האם והעובר – והריונות בסיכון גבוה. רופאה בכירה ואחראית על היחידה להריון בסיכון גבוה בבית החולים “מאיר” בכפר סבא. כמו כן עוסקת במחקר קליני ובסיסי בתחום המיילדות ותפקוד השלייה בסיבוכי הריון. קליניקה פרטית לרפואת נשים והריון במרכז ‘אמא אדמה’ בהוד השרון.

כתבות נוספות

קורס דולות לאחר לידה


מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


שרי קרוכמל

לפני “אודות”, נתחיל ב”תולדות”… הקשר הראשון שלי עם עולם הרפואה והבריאות החל  בצבא. קורס חובשות, קורס חובשים תעופתיים ושרות כחובשת


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP