יוגה והריון, הן צמד מילים שהולכות נפלא ביחד. ההקלה על חודשי ההריון ועל הלידה עצמה וכמובן ההנאה הנגרמת להריוניות מעצם הפעילות, הביאו לביקוש רב לשיעורי יוגה בהריון, גם ואולי דווקא, אצל מי שלא עסקה כלל ביוגה בעבר.
היוגה היא אחת הדרכים היותר טובות ל"התחברות" של האשה עם התהליכים ועם השינויים המתרחשים בה ובגופה במהלך ההריון. את הזווית שלה לנושא, מביאה אחת ממדריכות היוגה הנשית במרכז "אמא אדמה", נעמי פונדק-לובל, B.ed בחינוך יצירתי, מורה מוסמכת ליוגה קלאסית מארגון שיבננדה ומסמינר הקיבוצים ומורה מוסמכת ליוגה לנשים בהריון:
למרות שהיוגה פותחה בתת היבשת ההודית לפני אלפי שנים על ידי גברים, כיום מרבית מתרגלי היוגה בעולם המערבי הן בעצם... מתרגלות. הדבר איננו מקרי, שכן היוגה יכולה לעזור ולתמוך בנשים בתקופות החיים השונות שלהן, בזמן המחזור החודשי, בהריון ובלידה ואף בגיל המעבר. רבות מהתנוחות הקלאסיות של היוגה הן תנוחות של לידה טבעית (למשל תנוחת החתול בעמידת שש), כך שדרך תרגול היוגה, את יכולה להכין את עצמך גם לאפשרות של לידה טבעית פעילה. היוגה מאפשרת תנועתיות, שקט, רגיעה וזמן של הקשבה למה שקורה בתוכך בהריון ויכולה ללמד אותך איך לקבל יותר שליטה על תהליך הלידה.
מבחינתי, שיעור יוגה לנשים בהריון הוא קודם כל מעגל נשים עוצמתי, שבו כל אחת גם מקבלת כוח לעצמה וגם נותנת כוח לחברותיה לקבוצה. בתחילת השיעור אני מבקשת מכל אחת מהמשתתפות לומר למה היא זקוקה מהשיעור, שהרי כל אחת מהן באה ממקום שונה, שיכול לכלול מחושים כמו כאב טורדני בגב, או בצקות ברגליים, או מתח נפשי מסוים, או סתם צורך באנרגיה. חשוב לי שהן יזהו את הצורך הספציפי שלהן היום, כך שגם הן וגם אני, נחפש ביחד תוך כדי השיעור במה ואיך ניתן לעזור להן. נעים לגלות כמה החברות לקבוצה תומכות, מזדהות וקשובות זו לזו ואיזה ערך מוסף יש לשיעור שנוצר מתוך הצרכים האישיים של המשתתפות.
בשיעורי יוגה בהריון (מומלצים אגב, החל מהשבוע ה-12 של ההריון ואפשריים ממש עד הלידה עצמה) משולבים תנועה, עצירה והתבוננות, נשימה, צחוק, עבודה קולית בשירה, רגיעה, התייחסות ליציבה ולשרירים ולאיברים חשובים להריון וללידה, כמו רצפת האגן והמפרקים, שיחות על מהלך הלידה ותרגול השימוש באביזרים כמו כדורי פיזיו או כריות הנקה.
בכל פעם כשבסיומו של שעור יוגה בהריון אני רואה מישהי עם עיניים עצומות, מניחה ידיים על בטנה הגדולה, חווה רגע קדוש ויקר של שלווה וחיבור לעצמה ולעובר שלה, או שומעת אישה אחרת שאומרת בחיוך נינוח: "אח, הלילה אני כבר אישן יותר טוב", אני מודה על הזכות הגדולה שנפלה בחלקי, ללוות נשים בהריון באמצעות היוגה.
שתהייה לכן לידה "פעילה" וקלה.
כאן תמצאו פרטים על שיעורי יוגה לנשים בהריון במרכז אמא אדמה.
כדאי לקרוא גם את המאמר של אילה גרוסמן, על הכנה ללידה בעזרת יוגה
והמעונינות בשיעורי יוגה פרטיים עם אילה, יכולות להקליק כאן לפרטים - יוגה בהוד השרון
לדף קישורי יוגה ומדיטציה