חזרה
המדריך הישראלי להורים

הטור של אורית 4

ספרים גבירותיי (וסליחה רבותיי), ספרים…

לקראת שבוע הספר העברי הקרב ובא החלטתי להקדיש את הטור הנוכחי לחברינו הטובים… הספרים.

תינוקות כידוע ולמזלנו, הרי לא מגיעים לעולם עם ספר הדרכה והוראות כמו שאר הדברים החדשים הנכנסים לחיינו. אני אומרת למזלנו משום שכל תינוק הוא שונה וגם כל הורה הוא שונה ואין אמת אחת מוחלטת בעניין. פעם האמהות, הסבתות והחמות שלנו גרו בבית ממול, או לכל היותר שני בתים ליד, כמעט תמיד במרחק הליכה והן תמיד היו שם, הדריכו, כיוונו, ייעצו וליוו את ההורים הצעירים בכל שלב ושלב. הן היו בעצם “ספר הדרכה לגידול תינוקות” מהלך והכי טוב שיש. הן זכו להעביר את חכמתן ואת “חכמת השבט” הלאה, כשההורים הצעירים זכו בהדרכה הכי טובה שהייתה בנמצא.

היום, לצערנו, זה לא כל כך אפשרי. אפשרויות הניידות, אילוצי עבודה, תקציב למגורים ואילוצים אחרים גרמו לנו להתרחק ולהתפזר, אבל בנוסף רוב הסבתות של ימינו כבר לא יכולות להרשות לעצמן להישאר בבית ולא ללכת לעבוד, חלקן אפילו נמצאות בעיצומה של הקריירה שלהן. כאן נכנסים לתמונה הספרים, ספרי ההדרכה והעזר להורים צעירים, אבל ישנן כל כך הרבה דעות ותפיסות בעולם לגבי גידול תינוקות וילדים כשכל ספר מביא תפיסה שונה, אז איך נדע איזה ספר הכי מתאים לנו ולתפיסות שלנו? נקנה את כולם? ברור שלא.

לכל אחת דעה משלה כמובן ואני לא אומרת שהעצה שלי היא הכי נכונה, אבל כמו שבהריון יש את “המדריך הישראלי להריון”, שיש המכנים “התנ”ך של ההיריון”, אתן יודעות הספר עם הגלגל בכריכה, כך יש גם את “התנ”ך להורות” שעליו אני ממליצה, ששמו הרשמי “המדריך הישראלי להורים” (הוצאת כנרת וזמורה ביתן).

הספר (כריכה אדומה עם ציור של ילדה קטנה בתחתית) מלווה את ההורים מהלידה עד גיל שש, ומעלה את כל הדילמות והשאלות האפשריות הקיימות אצל כולנו מהרגע שתינוקינו נכנס אל חיינו. הספר נכתב על ידי הילי כוכבי, פסיכולוגית חינוכית מומחית ואמא לשניים ופרופ’ עמירם רביב, פסיכולוג חינוכי וקליני, אב לשתיים וסבא לחמישה. השניים עונים יחד על כל השאלות ופותרים את הדילמות ההוריות בשפה פשוטה ומובנת, בהתבסס על שנים של ניסיון, כאשר הם פונים לקורא בגובה העיניים בלי התנשאות, בהבנה ובקבלה שכל אחד הוא שונה.

הם לא מביעים תפיסה אחת מוחלטת והם מאפשרים לקורא לקחת את מה שנוח לו וטוב לו מהקריאה. למשל, בפרקים על האכלת התינוק, הם מביאים את כל התפיסות המוכרות והרווחות ומסבירים את היתרונות והחסרונות בכל אחת מהן. למשל קטע מתוך “המדריך הישראלי להורים” העוסק בנושא תזונת התינוק: “אנשי מקצוע, חוקרים, הורים ועוד, מכירים היטב ביתרונות המופלאים של ההנקה… עם זאת אין בנו כל רצון “להטיף” בעד הנקה או לעורר רגשות אשם בלב נשים שבחרו לא להניק. לדעתנו חשוב לכבד את הבחירה האישית של כל אם לגבי הדרך שבה היא מעוניינת להזין את תינוקה…”

לאחר מכן מוקדשים שני פרקים שלמים לנושא האכלת התינוק כאשר כל אחד מהם מתמקד בבחירה שונה, הנקה ותמ”ל, מעלה ופותר שאלות ובעיות הנובעות מכל אחת מהגישות.

בספר גם מתנפצים כל מיני סוגים של מיתוסים או תפיסות ישנות. דוגמא טובה לכך היא מה שעולה בפרק הנקרא “התינוק בוכה – מה עושים? – חשיבות ההיענות לבכי התינוק, או: פינוק – אין דבר כזה!” בפרק הזה למשל מתנפצת התפיסה של הסבתות שלנו: “תתני לו קצת לבכות ככה מתפתחות לו הריאות”, או “הוא סתם בוכה כדי שתיקחי אותו על הידיים”, או “זה רק פינוק, אל תיכנעי לו” וכדומה וכמו שמעיד שם הפרק, מוסבר בעצם שבשנה הראשונה אין כזה דבר פינוק, תוך הסבר פשוט מפורט וקל להבנה.

בספר יש גם מעקב אחר ההתפתחות המוטורית והרגשית של התינוק, הקניית הרגלי אכילה, יש גם כמה פרקים המתמקדים בנו האמהות ובשינויים העוברים עלינו וגם פרק מיוחד המיועד לאבות.

לסיכום, מה שאני אוהבת בספר זה בראש ובראשונה הקלות בה ניתן למצוא בו נושאים ודברים שמחפשים, השפה בה הוא כתוב וכמובן הפתיחות הקיימת בו, ההבנה שכל אחד הוא שונה ושיש כמה דרכים, כמה תשובות וכמה פתרונות לבעיה אחת.

בשבוע הספר לפני שנה הסתובבנו, אישי ואנוכי, בקניון גבעתיים וכמו בכל שבוע הספר היו כמה ספרים במבצעים ממש טובים והספר הזה היה בניהם, אני הייתי אז בתחילת ההריון שלי וקנינו אותו. אני מציעה לכן לחכות לשבוע הספר ולקוות שגם השנה הוא יהיה במבצע, אבל גם אם לא – אני ממליצה לקנות אותו, הוא ילווה אתכן עד גיל שש ולדעתי זה שווה את ההוצאה.

על “הלוחשת לתינוקות” ועל “עקרון הרצף”

את הגישה הפתוחה והרחבה של “המדריך הישראלי להורים” הבנתם כבר שאהבתי, אבל ישנם עוד שני ספרים שלדעתי חשוב לציין אותם. הם אמנם לא כאלו פתוחים והם תומכים בגישה אחת בלבד, אבל אני מכירה כמה אמהות שפועלות לפי הגישות הללו והן ממש מרוצות, הכל עניין של תפיסה.

הספר הראשון מוכר מאוד – “הלוחשת לתינוקות”, שאני אישית התחלתי לקרוא אותו, אבל לא כל כך התחברתי. המחברת טרייסי הוג אשר הוכשרה כאחות באנגליה ומתמחה בטיפול ביולדות ובילודים מציעה בספר שיטה, בה לטענתה, התינוק ייכנס לשגרת חיים אשר תקל על ההורים. עיקר שיטת “הלוחשת לתינוקות” מתבססת על חוקים מאוד קשוחים ולפעמים גם קצת שנויים במחלוקת, אך היא גם מלמדת את ההורים להקשיב ולכבד את תינוקם. מי שמתחברת לזה יכולה להנות מאד מהספר ולהפיק ממנו דרכים ושיטות, אשר ייקלו עליה את הגידול של תינוקה.

הספר השני הוא “עקרון הרצף”, שבארץ אין הרבה הורים אשר נוקטים בגישתו. אני אישית חושבת שהיא גישה מעולה, אך היא לא כל כך מתאימה לעולם בו אנו חיים כיום ואני מאוד מעריכה הורים אשר נוקטים בה, למרות הקושי לפעול על פיה בעולם המערבי. הספר נכתב על ידי ג’יין לידלוף, פסיכותרפיסטית אמריקאית, שקיבלה את ההשראה בעקבות בילוי ממושך וצפייה בשבט ההיקוואנה, שבט אינדיאני מוונצואלה. לידלוף הציגה גישה תיאורטית לגידול ילדים, הגורסת שכדי לגדל ילד מאושר, צריך להיות עימו במגע תמידי עד שיראה רצון להתרחק.

אני תומכת בכל שיטה אשר תהיה נוחה להורים, אבל הכי חשוב שהיא תעזור לתינוקכן להיות רגוע ומאושר.

ועוד משהו קטנטן לסיום “טור שבוע הספר שלי”, אני מאוד ממליצה לכן להקריא גם לקטנטנים שלכן סיפורים. לניצן אנחנו מקריאים סיפורים כבר מגיל שלושה חודשים, הוא מאוד נהנה מזה ואולי תופתעו לשמוע עד כמה הוא קשוב ועוקב אחרי הקריאה. המלצה שלי היא להתחיל בספרים שיש בהם הרבה ציורים וספר אחד כזה, שנתקלנו בו במקרה הוא “אוצר סיפורים לפני השינה” מאת רוזי דיקינס (הוצאת דני ספרים). ספר זה מרכז כמה סיפורים קצרים, בדיוק באורך הנכון לרמת הריכוז של הקטנים והוא מאוייר בצורה מושכת וכיפית.

תודה מיוחדת

אחרי כל מה שכתבתי על ספרי הדרכה להורים ועל סבתות של פעם, אני רוצה להודות לחמותי, רחל, שבאמת יצאה ויוצאת מגידרה בכל הקשור להיריון ולניצן בכלל.

תודה רבה לך, תמשיכי להיות סופר-סבתא לכל נכדייך.

אוהבת, אורית.

שתהיה לכולן קריאה והקראה נעימה,.

עידכונים מהטור הקודם

בטור הקודם, ביקשתי מכן לספר לי על ערכות לידה ליולדות בקופת חולים שלכן וקיבלתי מכן כמה תגובות בנושא (תודה לכל המגיבות ואתן מוזמנות להמשיך להגיב) אז ככה:

שירותי בריאות כללית – אינם מחלקים ערכות ליולדת, אך הן שולחים תלוש הביתה איתו ניתן לגשת לאחד מסניפי “ניו-פארם” ולקבל ערכה ליולדת חינמית.

מכבי שירותי בריאות – הפסיקו לחלק ערכה ליולדת בשל הוראה של משרד הבריאות לא לחלק תמ”ל בערכה. מסתבר שנותנת החסות לערכה של מכבי הינה אחת מיצרניות התמ”ל שבעיקבות החלטת משרד הבריאות הסירה את חסותה. במוקד שירות הלקוחות של מכבי אמרו לי כי ייתכן ובעתיד ישובו לחלק את הערכות, אני אמשיך לעקוב ואעדכן, אשמח גם לקבלת עידכון מכן.


ובקשה מכן
 

אם ראיתן משהו זול במיוחד, אם נתקלתן במבצע מטורף או הייתן בחנות שחובה לבקר וגם אם בא לכן שאבדוק משהו עבורכן, כיתבו וספרו לי על כך למייל oritchg@gmail.com.

להתראות בטור הבא,

אורית חיים ג.

לקריאת הטורים הקודמים הקליקו – הטור של אורית

כתבות נוספות

תיקון חווית לידה


שרי קרוכמל

לפני “אודות”, נתחיל ב”תולדות”… הקשר הראשון שלי עם עולם הרפואה והבריאות החל  בצבא. קורס חובשות, קורס חובשים תעופתיים ושרות כחובשת


מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP