חזרה
גברים בזמן הריון ולידה

גבר הולך לאיבוד – על מקומו של הגבר במהלך ההיריון והלידה

“גבר הולך לאיבוד…”
עבודת חקר בנושא: מקומו של הגבר במהלך ההיריון והלידה
כתבה: איריס גורל, דולה, בוגרת קורס דולות עם אירית לנדאו ואביבה גרבובסקי – מכון וינגייט מאי 2011

“אֶל הָאִשָה אָמַר הַרְבָה אַרְבֶה עִצבֹונֵךְ וְהֵרֹנֵךְ בעֶצֶב תֵלְדִי בָנִים וְאֶל אִישֵךְ תשוקָתֵךְ וְהוא יִמְשָל בָךְ “. בראשית ג’, ט”ו
“וַיְבָרֶךְ אֹתָם אלוהים וַיֹאמֶר לָהֶם אלוהים פְרו ורְבו ומִלְאו אֶת הָאָרֶץ”. בראשית א’, כ”ח

הריון ולידה משחר הימים היו טאבו נשי בלבד. הידע, ההבנה והניסיון נשמרו בידיהן של הנשים בקנאות רבה, ועברו בחוגי הנשים מדור לדור. יתד לכך ניתן למצוא בימי התנ”ך שהתאפיינו בחלוקת תפקידים מוגדרת וברורה בין “הציידים” (הגברים) “והמלקטות” (הנשים). גם בחלוקה זו לא לקחו הגברים חלק בזמן ההיריון והלידה וכל תפקידם הסתיים בעת “ההכרזה” להמון הממתין על התעברות האישה.

במשך שנים רבות, נשים ילדו בחברת נשים בזמן שבני זוגם הלכו לצוד, הבעירו אש, זרקו חניתות וחיכו לבואו של התינוק, מבלי להיות נוכחים פיזית. בגרסה של המאה העשרים – הוחלף הג’ונגל במסדרון, והחנית בסיגריה וההכרזה להמון נעשית בשיחת טלפון המתחילה במילים : “מגיע לי מזל טוב, נולד לי… ” (כן, גם היום עדיין רצים לספר לחבר’ה).


בשני העשורים האחרונים, חל מהפך ובו החליטו בני הזוג שהם רוצים שוויון. ההיריון הפך “לפרויקט” משותף של שני בני הזוג. והגברים הפכו שותפים מלאים ותומכים בתהליך, הן הפיזי והן האמוציונאלי, שעוברת בת זוגם. הם מבלים שעות אל מול מסך המחשב בשעת לילה מאוחרת בחיפוש אחר מידע ברשת, הם מלווים אותה לכל הבדיקות בזמן ההיריון ומבצעים יחד אתה מעקב אחר התורים ואפילו מדברים בשבועות ולא בחודשים. הם מציפים את האולמות בקורס ההכנה ללידה וכמובן מרגישים שותפים מלאים בלידה עצמה. בני הזוג מגיעים עם המון אינפורמציה שאספו במאגרי המידע השונים: באינטרנט, בפורומים, בקבוצות הדיון ובקורסים השונים המוצעים בשוק מתפתח זה. הם יודעים ומודעים היטב, למה שקורה בכל שלב ושלב, החל מהמוניטור, דרך זמני הצירים ועד אפשרויות האלחוש ותנוחות הלידה. בכל מסדרון של חדר לידה, תמצא גבר מבוהל שמחפש את הרופא שנותן אפידורל…


הגבר ההריוני
יחד עם ההתקדמות והידע הרב של הגברים בכל התהליך אותו עוברת בת זוגם, עדיין נותרים אצלם נעלמים של אי וודאות בנושאים רבים.
גברים מעצם היותם גברים, נוטים לא לשתף ולא לשאול והם נשארים חוששים ומבולבלים. הם חווים רגשות שזוכים להתעלמות כמעט מוחלטת מהחברה, כי “הפוקוס” הוא כמובן על האישה.

על מנת שיוכלו להתמודד עם כל השאלות ולהכיל את התהליך – גם “גברים בהריון ולקראת לידה” זקוקים להדרכה ולהנחיה, בכדי שיוכלו לצלוח בבטחה את “ים החרדה” בדרכם אל ההורות החדשה. הנשים ההריוניות שזה עתה נכנסו להריון ומתחילות את המסע אל הבחילות, ההקאות, ההשמנה, הבדיקות, השינויים ההורמונאליים, שמביאים אותן למצבי רוח קיצוניים ולבקשות מוזרות) איפה תמצא גויאבות
לא בעונה בשתיים בלילה? ( מגיעות אל התהליך ברמת מוכנות גבוהה והרי אצלן הכול מותר!

אל לנו לשכוח כי, הגברים עוברים תהליך לא פחות חשוב ואינטנסיבי מהנשים כשהם עומדים להפוך לאבות, לבעלי משפחה “לאלפאות” של השבט, תהליך זה מתאפיין בעיקר בחרדה ובהטלת ספק על היכולות שלהם לעמוד בחובותיהם להעניק ביטחון פיזי, נפשי וכלכלי למשפחה.
חשוב לציין כי מחקרים עדכניים מצביעים על כך שבמקביל לתהליך ההורמונאלי אותו עוברת האישה, גברים המלווים את נשותיהם בזמן ההיריון יחוו אף הם שינויים הורמונאליים, שיכינו אותם לילוד. שינויים אלו כוללים ירידה בכמות הטסטוסטרון (ההורמון הזכרי) ועלייה בכמות הורמון הפרולקטין (הורמון המעודד התקשרות).

טיפים לגבר בזמן ההיריון
היה מכיל – הטיפ החשוב והמרכזי ביותר הוא שעל הגבר לשפר ולאמן את היכולת להכיל! מתוך מודעות לתהליך ולשינויים אותם עוברת בת הזוג על הגבר ללוות את האישה בזמן ההיריון ככל שניתן, להיות שם פיזית ונפשית בשבילה!
היה מאפשר בזמן התהליך וככל שהוא יתקדם “תפוקת” האישה במטלות הבית והתא המשפחתי בכלל הולכת ויורדת, זהו המקום להיכנס ולמלא את החלל, אפשר באהבה לאישה לצפות באופרת הסבון החביבה עליה בזמן שאתה עושה כלים.
היה מאזן בשלב זה חשיבות עליונה לגילוי אמפטיה לקשייה, למכאוביה ולקיטוריה של האישה, הכנס את הדברים לפרופורציות הנכונות
הרגע את הסערה ותן לגיטימציה לרגשותיה, הרי לכולנו ברור שלא קל לך לחיות עם אישה בהריון.
היה אקטיבי חשוב לפתח קשר עם העובר למרות שזה מוזר ) הרי בשלב זה הוא חלק מהאישה (בדיבור אל הבטן, במגע, בליטוף בנגינה או בשירה). פיתוח קשר זה תורם לתהליך בשני מישורים מקבילים האחד לקשר האב עם העובר ויחד עם זאת מקנה תחושה טובה ומרגיעה לאישה שגם אתה מתכונן לבאות.
היה מעורב – לעיתים אנו נוטים לחשוב כי האישה יודעת הכל, הרי היא אישה ובכן הרשה לי לנפץ מיתוס, רב הנסתר על הגלוי גם אצלה, נסה להעשיר את עולמה בתשובות ולא רק בשאלות, אם בשיחה פתוחה בינכם (כמובן שיש רבות כאלה בשלב ההיריון) מעלה בפניך האישה שאלה היה האביר על הסוס הלבן – חקור, שאל התייעץ ודאג לספק את התשובה המפורטת והטובה ביותר שתוכל להכין בעבורה ועל הדרך הי גם אתה למדת משהו…

היה שותף – גם אם תלך או תעשה “בשביל האישה” עדיין תהיה שותף לעשייה, קורס הכנה ללידה הינו המקום הנכון ביתר להעלות חששות, לשתף ולהבין שאתה לא לבד בתהליך, כמוך יש עוד רבים וטובים שאט אט מתחילים להפנים ולהבין מהו האתגר העומד לפניהם, תזרום עם הפחד, זהו תהליך שיכול לתרום לחיזוק הקשר הזוגי, מתוך רצון ואהבה ולהפוך את המסע למהנה ומעשיר יותר בדרך להבאת ילד לעולם ובכלל, ומעבר לכך כמה זמן לא שיחקת עם אשתך על מזרונים וכדורים כמו ילדים… ?
היה גבר – יחד עם כל השינויים העתידים לבוא על בני הזוג, חשוב לשמר את תחושת הביטחון בתא המשפחתי בכלל ואצל בת הזוג בפרט, הכן את הקרקע לעתיד לבוא, הראה נכונות לשינוי החל מבחירת חדר התינוק / ת דרך האביזרים הנלווים ועד סוג המוצץ המועדף בשוק, בשבילך זה “תיק” בשבילה זה עולם ומלואו.

שמור על עצמך בכל תהליך של נתינה ללא גבולות נשחק המשאב החשוב ביותר בתהליך והוא הנותן! זכור לדאוג לעצמך, לקחת לעצמך את המקום ואת השקט בכדי ולצבור כוחות מחודשים ואנרגיות חדשות בכדי שתוכל להמשיך לתת ולהעניק ולתמוך בסביבתך, באשתך בילדך. ספר טוב, צפייה בכדורגל עם חברים, ואפילו שינה טובה יהוו רגעים קטנים שיטעינו מצברים גדולים.
חשוב לזכור עולם ההיריון וההורות הולך ומתפתח בצעדי ענק, יחד עם מגוון “בעלי התפקידים” בעולם קסום זה “הדולות” הן גורם מסייע, תומך ומלווה באופן אישי מתוך ידע וניסיון רב.
קיים שיחה עם אשתך על הזכות להשתמש בשירותיה של דולה שתסייע לך להבין את תפקידך טוב יותר לפני, בעת ולאחר הלידה, לצד ובמקביל לתמיכה המלאה שהיא תעניק לזוגתך היולדת. וכידוע… גם המסע הארוך ביותר, מתחיל בצעד אחד קטן!

טיפים לגבר במהלך הלידה
נהוג לחשוב כי תהליך הלידה מתחיל בשלב הלחיצות ונגמר בדמעה שזולגת על הלחיים האדומות של כלל הנוכחים בחדר הלידה… אך לא כך הדבר. תהליך הלידה מתחיל במבט ההמום והשואל – לנסוע או לא לנסוע לבית החולים… ?

כמה רגעים לפני שתפגוש במבט זה חשוב ש… תכיר היטב את התיק שארזה, החומר הרפואי, הפריטים להם היא זקוקה, תעודות מזהות, תעודות ומסמכים רפואיים, מצלמה, מוזיקה שבחרתם ביחד וכו’. וודא בכל רגע נתון שמיכל הדלק במכוניתך יהיה תמיד מלא, שנן את הדרך הקצרה והמהירה ביותר לבית החולים, בעת הנסיעה לבית החולים הירגע וזכור את משפטו המפורסם של בן גוריון שאמר לנהגו, “אני ממהר לישיבה חשובה סע לאט…”
בהגיעכם בבטחה לחדר הלידה אם אשתך כתבה תכנית לידה ובה פירטה ציפיות ובקשות מהמיילדת, זכור להגיש את התכנית לצוות הרפואי. נוכחות הגבר בשלב זה חשובה לשני בני הזוג לקראת השינויים העתידיים בחייהם הזוגיים.

הגבר המודרני מרגיש שמצפים ממנו בשלב זה להיות אבא, אימא, דולה, מיילדת, צלם וכמובן גבר וכל זאת, בזמן שהאישה צורחת ברקע… “שהוא אשם ושהכל בגללו”. לעיתים ישנם פערי ציפיות והתנגשויות בין בני הזוג, מצב זה קורה עקב כך שמבחינה הורמונאלית, הגבר מפריש את הורמון האדרנלין ואז הוא הופך להיות מצחיק, מבדר, מודד צירים, שואל שאלות….

וכאן, חלה התנגשות: האישה, שכרגע מלאה באנדורפינים, שתפקידם להביא אותה לרגיעה, נדבקת באדרנלין שהגבר מפריש ובכך, מפסיקה את הפרשת האנדורפינים, שהכרחיים להתקדמות הלידה. גבר המבין מראש את תפקידו, יוכל להנמיך את רמות האדרנלין ע”י פעולה שכלתנית ולנתב את האנרגיה לניהול הצרכים לוגיסטיים הנדרשים בשלבים אלה. הוא יכול לשרת את הצורך המידי של האישה, לדוגמא: עוד כרית, פחות כרית, עוד כרית ושוב… פחות אחת וכל זאת תוך שהוא משרה אווירה נינוחה ובטוחה ושהוא שם בשבילה.
באם הוא מצליח עליו לדבר בשקט וברוגע (אדם שמדברים אליו בקול חלש לרוב גם יענה באותו הטון). נסה להקנות תחושה שאתם בחלל פרטי רק שלכם שפה הכל בסדר והכל מותר, שבחדר הזה לא שופטים אתכם (במיוחד לא אותה) ואתם יכולים לעשות כל דבר היכול לגרום לכם להירגע ולהכין את עצמכם ללידה, אפשר לשיר, לשמוע מוזיקה, להתקלח, לישון, לצחוק וכן גם לכעוס ולקלל שכואב. הרי לא יעלה על דעתך לבקש מאשתך להתנהג כליידי בשלב זה … ?

חשוב מאוד לדבר עם היולדת בין ציר לציר, לעסות את גבה, להתנועע יחד אתה, לנשום, לנשק, לעודד, להחמיא ובכך ליצור אווירה טובה, שתאפשר ייצור טבעי של אוקסיטוצין, חומר הגורם לזירוז הלידה. כאשר בן הזוג מגיע מוכן ללידה, ומכיר את הכלים המסייעים לו לתמוך באשתו לאורך התהליך, הוא מרוויח חוויה אישית נפלאה, ושניהם ביחד זוכים בחוויה זוגית מדהימה!

טיפים לגבר לאחר הלידה
ידוע כי לאבות רבים יש קושי בהתחברות לתינוק בן יומו. “פירמידת המעמדות” בתא המשפחתי משתנה ואיתה גם הצרכים והדרישות של כל אחד ואחד. אבות רבים עשויים לחשוש מכך כבר בזמן ההיריון ובטח זמן קצר אחרי הלידה. לאחר השעות הראשונות בחדר הלידה עם התינוק אתה יכול לבקש ללוות אותו לתינוקייה לבדיקות הראשוניות.

אם אינך בטוח שביכולתך לטפל בתינוק בן יומו, טפל בבת – זוגתך. בת הזוג חווה שינויים גופניים ונפשיים רבים (סוג של טראומה) אחרי לידה, סיוע ותמיכה בה יקלו החוויה לאין שיעור. תן לה לדאוג לכל צרכי התינוק (היא חיכתה לזה כל כך) ואתה – דאג לכך שמחשבותיה יהיו צלולות ונינוחות להכיל את הפלא הזה שלעולם יקרא לה “אמא”.
לאחר שאתה אינך צריך לטפל בתינוק (סיכמנו שאת זה היא עושה) והתפנה לך המון זמן, דאג לאשתך, לכל צרכיה ובעיותיה: ניקיון הבית, מזון, מקלחת חמה, חום ואהבה.

היה מאפשר – אפשר לה להחלים מהלידה בסבלנות בסובלנות ובכפפות של משי הלוא היא אם ילדך! אל חשש, גם הקשר שלך עם התינוק יתפתח עם הזמן ועם התפתחות התינוק, וכשהוא מגיע לגיל שלושה שבועות עד חודש, אפשר להתחיל לפתח איתו קשר ביתר קלות. מכיוון שבגיל זה התינוק מתחיל לחייך ולעקוב בעיניו אחרי עצמים זזים, ניתן להתחיל לעסוק בפעולות משחקיות. אבות רבים מתחילים ליהנות מהתינוק בתקופה זו ולרצות לקחת על עצמם פעולות נוספות הקשורות לגידולו, משום שהוא כבר אינו “שברירי” כפי שנדמה היה אולי בראשית חייו.

גברים ונשים הריוניים ביחד ולחוד מתמודדים עם מגוון עצום, חדש ומלהיב של תחושות ורגשות. חששות, ספקות חרדות ודאגות לצד ציפייה התחדשות התמלאות ואהבה אין סופית. כל קשת הרגשות והתחושות האלה נובעות מהרצון להיות הורים טובים ולספק לילד את כל צרכיו. בעת ההפנמה על כך שהמסע אל ההורות הוא מסע משותף יוכלו ההורים הצעירים לצאת אליו יחד מאוחדים, מתחשבים, מכילים ובעיקר קשובים לצרכיו הלגיטימיים של כל אחד מבני המשפחה החדשה!

חומרי רקע ביבליוגרפיים לכתיבת העבודה גברים בהריון ובלידה נאספו מאתרי אינטרנט שונים בתחום הריון ולידה, הספר “האוהל האדום” מאת אניטה דיאמנט, הספר “מזל -טוב אתה בהריון” מאת אורן רוזנשטיין, חוברות מקורס הכנה ללידה וכמובן מ… התנ”ך.

כתבות נוספות

מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


תיקון חווית לידה


שרי קרוכמל

לפני “אודות”, נתחיל ב”תולדות”… הקשר הראשון שלי עם עולם הרפואה והבריאות החל  בצבא. קורס חובשות, קורס חובשים תעופתיים ושרות כחובשת


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP