חזרה
אתיקה ותפקידי דולה

בעקבות הטענות והשמועות בדבר מעשים מגונים ע”י דולה – פורום הריון ולידה תמיכה באתר תפוז

מאת: רוית שטרן-גינת – דולה ומדריכת הכנה ללידה

היה לי טור אחר מוכן לפרסום השבוע במדור “להיות דולה” באתר אמא אדמה, אבל השבוע האדמה רעדה מתחת לרגלי הקהילה המדהימה של נשים בהריון, בני הזוג שלהן והאנשים שרואים בזה שליחות להיות שם בשבילם ולמענם ולכן בחרתי לעסוק בדחיפות בנושא המסעיר והמכאיב.

בפורום הריון ולידה – תמיכה של אתר תפוז הרוחות עדיין סוערות בגלל טענות בדבר מעשים מגונים שבוצעו על ידי דולה בנשים בהריון (יש אומרים דולה גבר, מה שמכונה דול, אבל אינני עוסקת בזהות נשוא התלונות, דולה זכר או נקבה – בכל מקרה זה חמור, חמור, חמור!)

אני לא יודעת, אולי זה היה צפוי בעולם שלנו, עולם שבו תחום הדולות – תומכות הלידה עדיין לא ממוסד, לא מוכר ולא מכובד על ידי אף אחד, חוץ מאותן משפחות שהיה להן מזל להיות מלווה על ידי דולה טובה, ואולי אני תמימה, כי חשבתי שמה שלמדתי בקורס דולות ובקורס מדריכות הכנה ללידה הוא אמת צרופה וחד משמעית.

לפתע, מתוך עשרות הספורים האישיים שצצו בפורום בתפוז, אני מבינה שכל כך הרבה נשים שחוו הלכה למעשה מעשים מגונים ע”י אדם שהם בחרו בו לשם הכנה ללידה או קבלת טיפול לקראת הלידה, חשבו שמה שנעשה להן ובגופן הוא חלק מטיפול סטנדרטי ומקובל של דולה… ואני רוצה לצעוק!!!

אני רוצה לצעוק, כי אני אוהבת להיות דולה ואני יודעת שגם בלי חוקים ותקנות, לתפקיד הדולות יש הגדרות ברורות גם אם הן לא כתובות, הגדרות שהראשונה בהן היא להיות קשובה ורגישה – לאשה ההרה שניצבת לפני וחווה ברגעים האלה ממש את הרגעים היותר מרגשים בחייה, כך גם כלפי בן זוגה, שדואג, מתרגש ורוצה לעשות הכל למען זוגתו וילדו, וכמובן גם לעובר, שעליו צריך לשמור מכל…

בעיני, דולה צריכה להיות מישהי שנמצאת שם פיזית, אבל מורגשת באופן פיזי רק אם היולדת ובן זוגה רוצים בכך, אחת שמוכנה לעשות הכל למען היולדת ובן זוגה, אבל לא נעלבת אם היולדת רק רוצה שיזוזו ממנה. הדולה היא שם לשם מידע, תמיכה, חיזוקים, עיסוי ומילוי צרכי היולדת במהלך הלידה, אבל לפני כל דבר שהיא עושה היא מבקשת את רשות היולדת… ולא רק מבקשת את רשותה לצאת ידי חובתה, אלא קשובה ממש, לכל עווית בפנים, לכל שינוי בקצב הנשימה, לכל הגה שעלול לרמז שמא משהו שקורה לאשה כרגע לא מתאים לה, אולי אפילו רק קצת… כי בלידה, האדם היחיד שנמצא במרכז – הוא היולדת.

טיפול נפוץ שמטרתו להכין את איזור הפרינאום ללידה הוא עיסוי פרינאום – לקראת הלידה הוא נעשה על ידי היולדת או בן זוגה. הדולה יכולה להדריך ולהסביר כיצד מבצעים את העיסוי – באופן דמיוני – תאורטי, בעזרת הידיים, עזרים, תמונות או ציורים, אבל דולה לא מבצעת עיסוי כזה בעצמה ליולדת. גם במהלך הלידה מבוצע עיסוי פרינאום, כשראש התינוק מתקרב ומותח את הפרינאום, אך אז הוא מבוצע על ידי המיילדת בלבד.

דולה לא אמורה לבצע בדיקות וגינליות! לכל היותר, אם אין מיילדת בסביבה ורוצים לדעת מה קורה, היא יכולה לבקש את רשות היולדת ולהציץ לראות אם רואים במקרה את ראש העובר בפרינאום. כל מהלך אחר שכולל נגיעה בנרתיק אינו מתפקידנו כדולות, לא דולה אישה ובודאי לא דולה גבר!!!

השפעת חשיפה או תחושה שמסתכלים עליך יכולה להיות הרסנית בהריון ובמיוחד במהלך הלידה ולכן כדולה זה מקומי – לדאוג ולשמור על בטחונה של האשה, על תחושתה שנמצאים אתה רק “אנשי שלומה” החפצים בטובתה, שהיא לא אובייקט לתצפית, שהיא לא חשופה. לכן תמיד אאפשר ליולדת שאני מלווה לבחור מה היא רוצה ללבוש במהלך הלידה – איך היא תרגיש נוח, אוודא שהוילונות סגורים ושלא נכנסים אנשים שאינם חלק חיוני ללידה, ואפילו אם בקשה ממני מראש לצלם את הלידה – אקפיד לבקש את רשותה לפני כל צילום בו גופה חשוף.

תפקידי הדולה הנוספים הם לתמוך, לעודד, לתת מידע, לדאוג שהצוות ייתן ליולדת ולבן זוגה את כל המידע והאפשרויות הקיימות במהלך הלידה. בהנחה שהכל תקין, המיילדת היא זו ש”מנהלת” את המהלך הרפואי של הלידה, דולה טובה תדע לעבוד אתה בשיתוף פעולה למען רווחת היולדת ובן זוגה.

המיילדת עוסקת בפן הרפואי של הלידה – נוזלים לוריד, משככי כאבים (היא תקרא לרופא כשיהיה צורך) בדיקות וגינליות וכמובן קבלת התינוק בסוף התהליך. הדולה יכולה לסייע בתנוחות של היולדת, מתן עיסויים – בהתאם למה שנוח ומתאים ליולדת וטיפולי רפואה טבעית-משלימה, בהתאם להכשרתה.

גם לקראת לידה, במהלך תהליכי ההכנה ללידה, הכללים האלה תקפים ונכונים. הדולה יכולה לספר, להמליץ להדריך אבל תמיד בהתאם למה שנעים ונכון ליולדת ולבן זוגה.

פעולות נוספות שאינן קשורות לתפקידה של הדולה הן בדיקה וטיפול בטחורים (אם יש לכן בעיה, עשו לעצמכן טובה ופנו לפרוקטולוג- גם אצלו, תהליך בדיקת הטחורים הוא לא החוויה הכי נעימה בעולם), אבל על משחות טובות ניתן להמליץ גם בלי לראות את הטחור בפועל ואת תוכלי לשים לעצמך את המשחה.

ההנקה בימינו אינה הפעולה הפשוטה שנדמה לנו שהיא. יועצות הנקה קיימות היום בדיוק לשם כך – לסייע לתמוך ולעזור לנשים אחרי הלידה להניק. עם זאת, ההכנה היחידה שיש לבצע לפני לידה בנושא הנקה היא לימוד. הכנה להנקה כוללת הבנה והכרת הבעיות שיכולות לצוץ במהלך ההנקה, כדי לדעת ולזכור מתי הזמן לפנות לעזרה מקצועית כאשר מתעוררות בעיות בהנקה. אין שום צורך לבדוק מראש את הפטמות ובטח ובטח שלא לסחוט במהלך ההריון קולוסטרום מהשד. מה שעלול לגרום לצירים מוקדמים…

אני עדיין בהלם. עשרות נשים מעבדות בימים האחרונים בדיוק את המידע שכתבתי פה ומבינות את העוול הנורא שנעשה להן. נשים יקרות שלי, עשו לכולנו טובה, אפילו הבנות שלי צפו אין סוף פעמים בקלטת “החברים של יעל” ויודעות לשיר בעל פה “לאמר לא לא לא”… תלמדו, תקראו ותגנו על עצמכן, כי במצבים מסויימים אולי לא תהייה שם הדולה שלכן כדי לגונן עליכן…

כתבתי נסערת את מה שכתבתי והלוואי ואתעורר מחר בבוקר ויתברר כי זה היה רק חלום בלהות ושכל השמועות הנוראות התבדו ובכל זאת אני חושבת שטוב שכתבתי, כי בכל מקרה חשוב שתדענה.

קישור אל – תחילת השרשור בנושא בפורום בתפוז

שלכן,

רוית שטרן-גינת – דולה ומדריכת הכנה ללידה

לדף של רוית שטרן-גינת באינדקס הריון ולידה באתר אמא אדמה

כתבות נוספות

תיקון חווית לידה


מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


קורס דולות לאחר לידה


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP