חזרה
תכנית לידה?

תוכנית לידה – מי ולמה צריך את זה?

אם אתם קוראים קבועים של פורומים, אתרים ופורטלים בנושא הריון ולידה, בודאי כבר קראתם אין ספור כתבות ומאמרים דומים למדי שממליצים על כתיבת תכנית לידה המפרטת בדיוק את כל הציפיות שלכם מהצוות הרפואי ומתהליך הלידה. חלק מהכותבים (בד”כ כותבות…) אף מגדילים ומציעים תכנית לידה המפורטת עד רמת החוט בו ישתמשו אם יהיה צורך בתפירה.

אז למרות שהכותרת של מאמר זה זהה: “תכנית לידה”, אני מבטיחה שהגישה פה תהייה קצת שונה, כי בעיניי, עצם ההגדרה “תכנית לידה” מעט מטעה. ההצעה להכין תכנית לידה גורמת לנו לחשוב שלידה היא משהו שאפשר באמת לתכנן, משהו שאפשר ממש לשלוט בו, וכתוצאה מכך עלולים גם להיות מאד מאוכזבים, אם הוא לא הולך בדיוק לפי התכנית…

צלמת הריון: סוזי לוינזון

אם יש דבר שלמדתי במהלך שנות עבודתי עם נשים הרות, הוא שאנחנו כנשים מודרניות “חולות שליטה”, מאד רוצות ואפילו בטוחות שאנחנו יכולות, לשלוט בכל. והנה דווקא באחד הצמתים המרכזיים בחיים שלנו, שניה לפני שאנחנו הופכות להיות אמהות, מגיעה הלידה, כשבעצם אין לנו מושג מתי בדיוק היא מגיעה ולמעשה אף אחד, גם לא הרופאים הטובים והמנוסים ביותר, לא שולטים ולא יודעים במדויק מה יקרה בתהליך הלידה הזאת, הספציפית. ככל שנקדים להבין ולהפנים זאת, סביר להניח שתהיה לנו לידה טובה וקלה יותר…

אנא אל תבינו אותי לא נכון. אני לא מבקשת מכן להיכנע מראש ו”לתת לגורל לקבוע” איך תהיה חווית הלידה שלכן. אני ממליצה מאד לקרוא, ללמוד ולבחור את מקום הלידה שלכן, כך שתדעו שאתן והתינוק שלכן בידיים הכי טובות בעולם. אחרי שבחרתן, תוכלו להתפנות וללמוד עוד קצת, או בעצם עוד הרבה – בספרים, באינטרנט, בקורס הכנה ללידה – על מנת להפוך את תהליך הלידה לחווייה טובה יותר.

בעיניי אם כך, תכנית הלידה לא צריכה להיות דווקא מסמך כתוב המפרט את השאיפות שלכן לתהליך הלידה. מניסיוני, גם אם לצוות יש זמן לקרוא אותו וגם אם הצוות קשוב במיוחד ומעוניין ללכת לקראתך, הם לא יוכלו להבטיח שכל שאיפותייך יתמלאו, במיוחד אם זה עשוי לדעתם לפגוע בבריאות האם או העובר.

אז למה כן צריך תכנית לידה?

תכנית הלידה שלכם צריכה להיות בעצם סוג של תיאום ציפיות – של היולדת ושל בן / בת זוגה וכן של המלווים האחרים בלידה – דולה, אמא, מיילדת פרטית או חברה. אחרי שלמדתם הכל ובניתם לעצמכם את פנטזיית הלידה המועדפת עליכם, כדאי לעבור בנחת על הנושאים החשובים לכם. לא בכדי לידה נקראת באנגלית LABOR, שכן בלידה היולדת צריכה לעבוד ו… הרבה. התפקיד העיקרי של היולדת הוא להרפות, לתת לתהליך הלידה ולהורמונים להשתלט עליה ולא לחשוב על הלידה שהיא רצתה ודמיינה, אלא בדיוק על הלידה שהיא עוברת ברגעים אלה ממש. זה הופך את המלווים שלה לאחראים לעשות הכל על מנת לסייע לה לקבל במידת האפשר ובהתאם למצב הרפואי שלה ושל התינוק, את חוויית הלידה שרצתה – המבוססת ככל שניתן על תכנית הלידה שיצרתם מראש.

תכנית הלידה שלכם יכולה וכדאי שתכלול את הנושאים הבאים:
משככי כאבים
 – כן, לא, מתי. חשוב שהמלווים ידעו אם להציע לך משככי כאבים, או אולי למשוך אותך ככל שאפשר, ומה להגיד אם מישהו מהצוות מציע משכך כאבים. זו נקודה שחשוב מאד לדבר ולהסכים עליה מראש. קחו בחשבון שממש לא פשוט לראות אדם שאתם אוהבים מתמודד עם כאב, למרות שלעתים ההתמודדות הזו נראית קשה יותר ממה שהיא באמת.

התערבויות
 – במהלך הלידה יתכנו התערבויות רפואיות שונות. למדו עליהן והחליטו – האם, בהינתן מצב מסוים בלידה, בהנחה שקבלתם את כל המידע ושאר האפשרויות – תבחרו באפשרות זו, או באפשרות אחרת? נכון שאנחנו סומכים על הצוות הרפואי שיעשה את ההחלטות הנכונות עבורנו ועבור העובר שלנו, אבל בבית החולים ההחלטות אינן תמיד רפואיות גרידא ולפעמים הן נובעות מלוחות זמנים ומפרוטוקולים רפואיים. איך תדעו? זה התפקיד של המלווים, לשאול שאלות, לתקשר עם הצוות ולבדוק מה האפשרויות שניתן לברור מתוכן.

אורחים בלידה – גם זה נושא ששווה להגדיר מראש. מניסיוני חשוב להגדיר מראש למי מודיעים על הלידה בזמן אמת. מי אתם מעוניינים שיכנס אתכם לחדר הלידה, מי יכול לשבת להמתין בחוץ ומי לא. סבתא לעתיד שיושבת לכם על הראש יכולה להיות דבר נפלא, אבל לחילופין גם עניין מאד לא נעים, אם היא לא רצויה שם.

שיטות לעזרה והתמודדות עם הצירים – אם המלווים ידעו מראש מה מרגיע אותך, בין אם מדובר בריחות מסוימים, נשימות, קולות, דימויים, דמיון מודרך, עיסויים וכו’ – הם יוכלו לעזור לך יותר בלידה. קחו בחשבון את המשפט הידוע לפיו “דברים שרואים מפה לא רואים משם” ולפיכך מה שנראה מראש כמתאים עלול לפעמים לעצבן מאד בלידה עצמה.

הטיפול בתינוק לאחר הלידה – האם את רוצה לקבל את התינוק לידייך מיד אחרי הלידה? האם את מתכננת להניק? האם את רוצה שהתינוק יהיה אתך בביות מלא או בתינוקיה? האם את מעוניינת שירחצו את התינוק בתינוקיה? האם את רוצה שיקבל מוצץ? בקבוק? חיסונים? את הנקודות האלה, לדעתי חשוב לכתוב מראש ולתת לצוות עוד לפני שהתינוק נלקח לבדיקות הראשונות בתינוקיה.

זהו. אני מקווה שאם תיישמו לפחות כמה מההמלצות שלי תהיו מוכנים קצת יותר לקראת החוויה של חייכם – לידת ילדכם, אז קחו נשימה ו… צאו לדרך. בהצלחה.

שלכן,
רוית שטרן-גינת – דולה ומדריכת הכנה ללידה

כתבות נוספות

תיקון חווית לידה


קורס דולות לאחר לידה


מיילדת

מיילדת – מיילדות ברוכות הבאות אל דף מיילדת – מתחם המיילדות באתר אמא אדמה – הריון, לידה והורות. באתר אמא אדמה יש מקום לכולן, יש פינות,


    השאר תגובה

    03-3810022

    רחוב הבנים 14, כניסה ב’, הוד השרון





    ©All rights reserved to Ema Adama
    לימודי NLP