קורסי הכנה ללידה

קורס הכנה ללידה באנגלית

הכנה ללידה לתאומים

הכנה ללידה חוזרת – רענון

פשוט ללדת – היפנוברת’ינג

קורס הכנה ללידה מרוכז – מרתון

קורס הכנה ללידה פרטני

קורס הכנה ללידה

ניתוח קיסרי – הכנה ללידה בקיסרי

תיקון חווית לידה

תוכנית לידה

חשיבות קורס הכנה ללידה

מתי מתחילים קורס הכנה ללידה

מעגל נשים לקראת לידה

קורס הכנה ללידה טבעית

קורס הכנה ללידה – עמיתי “חבר”

קורס הכנה ללידה קרנות השוטרים

קורס הכנה ללידה לאומית

קורס הכנה ללידה כללית

חשיבות קורס הכנה ללידה

חשיבותו של קורס לידה – למה צריך ולמה חשוב להשתתף בקורס הכנה ללידה?

אי שם בתחילת השליש השלישי, לאחר שצלחת בשלום את רוב בדיקות ההריון, את מתפנה לחשוב על מה שעומד לפניך. כל מה שהיה עד עתה מאד רחוק ומופשט, מתחיל לתפוס פתאום משמעות של ממש – בטן מתרחבת וגדלה עם כל יום שחולף, עובר שתנועותיו כבר מורגשות בבירור והבנה, אולי גם הפנמה, שהלידה ועמה ההורות – קרבים והולכים.

זוגות רבים תוהים אם בין הריצות והחיפושים לקניית “חבילת לידה”, חדר תינוק, עגלה ושאר מוצרים שיצרנים זריזים ממהרים “לדחוף” להם ובין שאר התארגנויות וסידורים לקראת בואו של התינוק, כדאי בכלל להשקיע את הזמן והכסף הכרוכים בהשתתפות ב”גיבושון” שנקרא – קורס הכנה ללידה.

אמא חזרה עם סל-קל ותינוק
בעבר הלא מאד רחוק, נשים צפו ב”עינייני נשים” כבר מילדותן ואף לקחו חלק בלידות כדבר שבשגרה, בעוד שבימינו ובחברה שלנו, מקובל שהריון ולידה הם אירוע אינטימי ופרטי. הידע שעד לפני כמה עשרות שנים עבר מאישה לאישה, מאם לבת, משכנה לשכנתה, באמצעות צפייה במציאות, הפך להיות ידע שמתבסס על צפייה בטלוויזיה ובסרטים, שבמקרים רבים אינם משקפים את המציאות, או אפילו מעוותים אותה.
על כן, מה הפלא שגם אצל כאלה שנולד להן אח קטן בהיותן ילדות, מסתכם הידע על תהליך הלידה שעברה אימן בערך בתיאור הזה: “אמא הייתה בהריון, באחד הלילות היא נסעה עם אבא לבית חולים ואחרי יומיים היא חזרה עם סל-קל ותינוק קטן”. מה קרה שם? איך התקיימה הלידה? באיזה תנוחה ובאיזה תנאים? באיזה משככי כאבים השתמשו? יש רק סיכוי קלוש שהיא תדע.

הסטריליות ניצחה את היולדות
עם המהפכה התעשייתית, איבדו לידות הבית והמיילדות המקצועיות את מקומן לטובת בתי החולים. דווקא הרפואה המודרנית החלה להתייחס ללידה כמקור לסיבוך אפשרי בדרך לתינוק בריא וליולדת כאל חולה. בשם הסטריליות שחשיבותה התגלתה אז, הותירו את היולדת לבדה – ללא תמיכת בן הזוג או בנות משפחה ומלוות אחרות, כשהלידה מתנהלת בשכיבה על הגב, באופן שהגדיל את יכולת הרופאים לשלוט בתהליך, אך גם הגביר את הצורך בשימוש בהתערבויות חיצוניות בלידה כדוגמת מלקחיים, ובהמשך ואקום וניתוח קיסרי.
תנוחת השכיבה גם הפחיתה את יכולת התמודדות של היולדות עם כאב הצירים ועל כן הגבירה את הצורך בשימוש במשככי כאבים, דוגמת האתר ושאר חומרים משככים / מרדימים / מטשטשים, שהומצאו בהמשך.

רק במחצית השנייה של המאה ה-20 החלו להישמע קולות של נשים שביקשו להחזיר לעצמן את ההנאה ואת החוויה שבתהליך הלידה כפי שהתקיים מקדמת דנא, תוך שהן מצביעות על החסרונות שבלידה המנוהלת רובה ככולה על טהרת העקרונות הרפואיים. נשים החלו לדרוש ללדת באופן טבעי – בתנוחות המותאמות יותר לדרך הטבע, באמצעות משככי כאבים טבעיים כמו שימוש במים, השמעת קולות, מגע ועיסויים ובלווי של בני הזוג שלהן ומלווים נוספים כאוות נפשן. במקביל, מחקרים שנעשו הביאו להבנה כי כאשר מדובר בהריונות תקינים ללא סיכון, דווקא ההתערבויות במהלך הלידה הן אלה שעלולות לסבך אותה.

אז מה קורה כיום?
רוב הלידות בארץ, עדיין מתרחשות בבתי חולים ומנוהלות על ידי צוות רפואי הכולל מיילדות האחראיות על מהלך הלידה התקין ורופאים המתערבים בתהליך אם יש צורך בהתערבויות רפואית. אולם בניגוד לעבר קיימת כיום יותר מודעות לחשיבות שבחוויית הלידה ליולדת ולבן זוגה, שהפך לשותף מובן מאליו בלידה וכן לזכותם לבחור כיצד תנוהל ותראה הלידה שלהם.

משולש: פחד – מתח – כאב
עוד במחצית הראשונה של המאה ה-19, טען ד”ר גרנטלי דיק-ריד בספרו “לידה ללא פחד”, שפחד מהלא ידוע והצפוי בלידה, מגביר את המתח, מה שמגביר את הכאב, מה שמגביר עוד יותר את הפחד וחוזר חלילה…
כיוון שנשים רבות מסתמכות על ספורים ששמעו על לידות ומגיעות ללידה כשרמות הפחד והמתח שלהן גבוהות מאד, בואו נוסיף למשולש שהזכרתי נתון חדש – ידע ובפרפראזה על דבריו של ד”ר דיק-ריד נאמר כך – ידע מפחית את הפחד, מה שמפחית את המתח, מה שמפחית את הכאב…
הידע הזה, הוא בעיניי הבסיס לחשיבותו של קורס הכנה ללידה, קורס שהוא התחליף של ימינו ללימוד מצפיה וחיקוי כפי שהיה נהוג פעם, קורס שמשלים את אותם חלקים חסרים לגבי מה שקרה, בין יציאת אמא ואבא מהבית ועד שהם חזרו מבית חולים עם תינוק.

מידע על אנטומיה ופיזיולוגיה, על הסימנים המבשרים לידה ועל יתר המושגים השגורים בלידה, נפוץ ונגיש מאד היום בספרים ובאתרי האינטרנט הרבים העוסקים בנושאי הריון ולידה. אפשר אפילו לאמר כי נשים בהריון סובלות כיום מעודף אינפורמציה, מהצפה של מידע, רלוונטי ולא רלוונטי, גם יחד. חלק מתפקידיו של קורס ההכנה ללידה הוא “לעשות סדר בבלאגן”, לסייע במיון בין עיקר לטפל ולהפנות זרקור לדברים החשובים באמת. למידה, הבנה וידע מוקדם, יוכלו לסייע בהפחתת מימד הפחד והחשש מפני הלא נודע.

עם זאת, קורס הכנה ללידה טוב צריך לכלול יותר מאשר עיסוק במידע תיאורטי. הוא צריך לחזק את אמונתה של האשה בעצמה וביכולתה ללדת בדרך שבה היא בוחרת, לפרוס בפניה ובפני בן זוגה את מגוון האפשרויות העומדות בפניהם לכל אורך תהליך הלידה, תוך הבנת השפה המקצועית של צוות חדר לידה, הבנה שאפשר ואפילו כדאי לתקשר עם הצוות ברוח טובה וחיובית, לדעת לבחור מבין חלופות שונות את מה שנכון יותר עבורם, כדי להיות שותפים מלאים בתהליך הלידה. תחושת כזו של שליטה מפחיתה גם היא את רמות החרדה והפחד ומקלה את ההתמודדות עם כאבים.

קורס הכנה ללידה צריך לכלול גם הכנה פיזית – כיצד למשל לדעת להעזר בנשימה ובדמיון מודרך על מנת להרגע ולהקל את הכאב בעת הצירים, הזדמנות להתנסות בתנוחות ובתנועות שיוכלו להקל את ההתמודדות עם הצירים ולקדם את הלידה באופן טבעי יותר, ללמוד באילו תנוחות ניתן להשתמש בשעת צירי הלחץ ולידת התינוק עצמו ואילו לחיצות נכונות יותר לרצפת האגן ועוד ועוד.

גבר הולך לאיבוד
למרות שנוכחות בני זוג בחדרי הלידה הפכה בימינו לדבר מובן מאליו, המציאות בחדר הלידה ללא הכנה מוקדמת, עלולה להיות עבורם דבר מלחיץ ביותר. הזדמן לי כבר לראות בחדרי לידה לא אחת, “גבר הולך לאיבוד” שמחפש ושואל מה לעשות כדי לסייע לבת זוגו בשעת הלידה. גברים עושים זאת במלוא הכנות, אבל זה כבר מעט מדי ומאוחר מדי. קורס טוב, לא בשעת לחץ וברגע האמת, היה נותן להם כלים ותפקידים מוגדרים ומאפשר להם להגיע לתקשורת טובה ולתיאום ציפיות עם היולדת לקראת הלידה, באופן שהיה מעניק להם את האפשרות להיות מלווים תומכים ואפקטיביים.

זאת ועוד – עם כל המחשבות, החששות, הכמיהות והציפיות, לידה היא בסופו של דבר אוסף של התרחשויות ורגעים, שמסתיימים בנס הנפלא מכל – תינוק. ואז כשהוא מגיע מתברר ש”מישהו שכח לארוז את ספר הוראות ההפעלה”, בעוד שרוב ההורים הצעירים מתמודדים עם תינוק לראשונה בחייהם, רק כשהם עצמם הופכים להורים.
כיוון שכך, קורס הכנה ללידה צריך לכלול גם חלק של הכנה להנקה ולהורות הראשונית, רצוי על ידי יועצת הנקה מוסמכת ומנוסה, שיעסוק במידע ובטיפים על הימים והשבועות הראשונים לחיי התינוק. הניסיון מלמד שברוב המקרים, קשה לזוגות בשלב זה לעבד מידע הקשור לטיפול בתינוק, שכן הם מוטרדים מהבעיה הקרובה יותר – הלידה עצמה. לא אחת, זוגות טוענים לאחר הלידה שקורס ההכנה ללידה שבו היו, לא עסק מספיק בהורות, אך הם מתקשים לזכור עד כמה הם עצמם לא היו פתוחים לעסוק בכך. קורס טוב צריך אם כן למצוא נקודת איזון של מידת העיסוק בהנקה ובהורות ולהניח לפחות את היסודות, שעליהן יתווספו מאוחר יותר הידע וההתנסות עם בואו של התינוק.

קורס הכנה ללידה ראוי לשמו, יחבר ויהדק את הקשר שלכם להריון, לעובר וזה לזה, יקל עליכם להתמודד עם הלידה ויעזור לכם לעבור את המהפך – מזוג למשפחה, בצורה רגועה ומאושרת יותר.
ואחרי התיאוריה, איחולי הצלחה “במבחן המעשי” בחדר לידה…

כתבה: רוית שטרן-גינת – דולה ומדריכת הכנה ללידה
לדף של רוית שטרן גינת

כתובת

שעות פתיחה

©All rights reserved to Ema Adama
לימודי NLP